Verdediging proefschrift

Nederlands: Op 20 september 2022 om 10:15 verdedig ik mijn proefschrift aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Gent, met de titel ‘Questioning the Conversion Paradox: Gender, Sexuality, and Belonging amongst Women Becoming Jewish, Christian, and Muslim in the Netherlands.’ De verdediging vindt plaats in de Senaatszaal van het Academiegebouw (Domplein 29) in Utrecht.

Je kunt de promotie live volgen via deze link: https://video.uu.nl/lives/senate_hall_phd_defense/

Meer informatie staat op de website van de UU

English: On 20 September 2022, 10:15, I will defend my PhD thesis at Utrecht University, titled: ‘Questioning the Conversion Paradox: Gender, Sexuality, and Belonging amongst Women Becoming Jewish, Christian, and Muslim in the Netherlands. The defence takes place in the Senaatszaal of the University Hall (Academiegebouw), Domplein 29 in Utrecht.

You can watch the defence on a livestream: https://video.uu.nl/lives/senate_hall_phd_defense/

You can find more information on the UU website

Wat is een verdediging?

Een verdediging of ‘promotie’ is een formele ceremonie waarin wordt besloten of ik de academische graad van doctor zal behalen. Een commissie van hoogleraren en experts (de ‘opponenten’) zal vragen aan mij (de ‘kandidaat’) stellen over het proefschrift. Zij beginnen hier direct mee nadat de ceremonie stipt om 10:15 is geopend. Na precies 45 minuten komt de Pedel binnen en zegt ‘Hora Est’ om aan te kondigen dat de tijd erop zit. Hierop trekken de commissieleden zich terug voor overleg. Als zij tevreden zijn over de verdediging, zullen ze bij terugkomst aankondigen dat ik de graad en titel ‘doctor’ krijg toegekend. Daarna volgt een toespraak door een van mijn begeleiders (‘laudatio’ of lofrede) en wordt de ceremonie afgesloten. De verdediging zelf is in het Engels, de laudatio is soms in het Nederlands. Tijdens de ceremonie zelf mogen er geen foto’s gemaakt worden en officieel mag er pas na de afsluiting worden geapplaudisseerd.

Naast de commissieleden zijn mijn drie begeleiders (promotoren) aanwezig, zij stellen geen vragen. De verdediging wordt voorgezeten door een vertegenwoordiger van de rector van de universiteit. Ik zal zelf worden begeleid door twee ‘paranimfen’, een ceremoniële functie voor vrienden. Omdat het een formele gebeurtenis is dragen de hoogleraren een toga en zullen mijn paranimfen en ik ook iets passends dragen. Er is geen dresscode voor het publiek, kom vooral als jezelf!

Na afloop verlaten de commissie en ik als eerste de zaal om foto’s te maken, daarna wordt het publiek begeleid naar een andere zaal voor de receptie.